JICA Malaysia Representative Visit To Kemaman Palm Oil Mill | INSTITUT KAJIAN PERLADANGAN (IKP)
» BERITA » JICA Malaysia Representative visit to Kemaman Palm Oil Mill

JICA Malaysia Representative visit to Kemaman Palm Oil Mill

Pengesahan teknologi pengkomposan dilakukan oleh wakil Japan Internal Cooperation Agency (JICA) di Loji Komersial Biokompos, Kilang Minyak Sawit Kemaman (KPOM). Lawatan itu dihadiri oleh wakil JICA (Cik Chong), Ketua Pegawai Eksekutif (Perladangan), Encik Hamdan, dan pegawai dari KPOM. Teknologi pengkomposan dibangunkan semasa kerja-kerja penyelidikan kerjasama antara Universiti Putra Malaysia dan Institut Teknologi Kyushu (KYUTECH), Jepun di bawah dana khas Science and Technology for Research Partnership (SATREPS) di mana JICA dan agensi pembiayaan lain merupakan penaja utama (2013-2017). Selepas projek SATREPS selesai, satu projek perundingan yang diketuai oleh Profesor Madya Dr. Mohd Rafein Zakaria, mengenai valorisasi biojisim terutamanya tandan kosong kelapa sawit kepada kompos telah dijalankan di KPOM. Projek ini dijalankan selama 6 bulan dari 2017 hingga 2018. Teknologi pengkomposan digunakan oleh KPOM sejak itu dan boleh menghasilkan 20-30 tan kompos matang setiap hari. Penukaran tandan kosong kelapa sawit kepada kompos boleh meningkatkan pengurusan biojisim di kilang sawit pada masa yang sama boleh memberi manfaat kepada ladang dengan mengurangkan penggunaan baja kimia.

Tarikh Input: 03/03/2022 | Kemaskini: 03/03/2022 | ainzubaidah

SXEZQA2~