MoU Between IKP And Skymind Holdings Berhad: A Way Forward For Digital Agriculture | INSTITUT KAJIAN PERLADANGAN (IKP)
» BERITA » MoU between IKP and Skymind Holdings Berhad: A Way Forward for Digital Agriculture

22 Januari - Para penyelidik dari Makmal Teknologi dan Mekanisasi Perladangan (PSTM), yang diketuai oleh Profesor Madya Dr Nazmi Mat Nawi mengambil bahagian dalam pertemuan dalam talian pertama dengan ahli pengurusan tertinggi Skymind Holdings Berhad. Mesyuarat itu dihoskan oleh Encik Rafe Azsnal, naib presiden bahagian pengembangan syarikat. Skymind Holdings Berhad adalah syarikat yang pertama dunia yang membangungkan ekosistem kecerdasan buatan (AI), membantu syarikat dan organisasi untuk mengembangkan dan menggunakan teknologi AI dalam perniagaan mereka. Syarikat ini juga menyediakan sokongan dan akses bertaraf dunia ke alat sumber terbuka, serta pembiayaan modal global untuk menjanjikan inovasi AI dan pengembangan bakat.

Dalam pertemuan itu, syarikat itu menyatakan hasratnya untuk menceburkan diri dalam industri pertanian. Atas sebab itu, syarikat itu ingin menjalinkan kerjasama dan khidmat nasihat pakar dari penyelidik di PSTM dan juga UPM. Hasil dari pertemuan tersebut, kedua-dua pihak sepakat untuk membuat perjanjian formal untuk kolaborasi penyelidikan melalui Memorandum persefahaman (MoU) rasmi. Pada bulan Jun 2021, MoU tersebut direalisasikan dan diaktifkan dengan fokus khusus untuk menyediakan penyelesaian masalah dalam pertanian dan pemindahan pengetahuan dan perkongsian maklumat antara kedua-dua pihak.

Tarikh Input: 28/06/2021 | Kemaskini: 28/06/2021 | ainzubaidah

SXEcOAi~