Third International Conference For Crop Improvement | INSTITUT KAJIAN PERLADANGAN (IKP)
» BERITA » Third International Conference for Crop Improvement

Third International Conference for Crop Improvement

IKP telah Menjadi Penganjur Bersama Persidangan Antabangsa Ketiga mengenai Pembaikan Tanaman yang telah diadakan di Kampus University of Reading Malysia di Johor Bharu.

Persidangan Antarabangsa Ketiga mengenai Pembaikan Tanaman (ICCI2017) yang dianjurkan oleh Universiti of  Reading telah diadakan selama tiga hari dari 8 hingga 11 November 2017 di Kampus Universiti Reading Malaysia di Iskandar Puteri, Johor Bharu. Universiti Putra Malaysia (UPM) yang sebelum ini menjadi tuan rumah ICCI yang pertama dan kedua memberikan sumbangan besar ke arah kejayaan ICCI2017 sebagai penganjur bersama. ICCI2017 dengan tema 'Inovasi Tanaman untuk Kesihatan Masyarakat & Dunia bertujuan untuk menggalakkan kerjasama antarabangsa dan mengenali inovasi terbaharu dalam penyelidikan tanaman untuk ekosistem dan kesejahteraan manusia. Persidangan ini mempunyai 4 sesi: Mengenali Dunia dan  Persekitaran, Meningkatkan Kualiti Tanaman, Bioteknologi dalam Meningkatkan Hasil dan Ketahanan Tanaman dan Peningkatan Tanaman untuk Menyelamatkan Kesihatan Manusia. Penceramah telah dijemput dari institusi terkemuka di bidang pertanian, biosains dan sains klinikal di United Kingdom, Australia, Singapura dan dari negara-negara Asia Tenggara. Ucapan perasmian telah diberikan oleh Prof. Carol Wagstaff dari University of Reading, UK, Dato 'Mohamad Zabawi bin Abdul Ghani dari Pusat Penyelidikan Agrobiodiversity MARDI, Assoc. Prof. Dr. Yahya Awang dari Universiti Putra Malaysia, Prof. Chungui Lu dari Nottingham Trent University, UK, Dr. Penny Tricker dari University of Adelaide, Australia dan Dr. Luke Bell dari University of Reading, UK. Sementara itu, ceramah plenari diberikan oleh Prof. Jerry Roberts dari University of Plymouth, UK, Profesor Asgar Ali dari Kampus Universiti Nottingham Malaysia, Dr Harikrishna Kulaveerasingam dari Sime Darby Plantations Sdn. Bhd, Prof. Dr. Jennifer Harikrishna dari Universiti Malaya dan Prof. Dr. Siti Nor Akmar Abdullah dari Institut Kajian Perladangan, UPM. Dua anugerah telah diberikan; penceramah terbaik dan poster terbaik dari kalangan saintis muda yang masing-masing dimenangi oleh Wan Mohd Aizat dari Universiti Kebangsaan Malaysia dan Wong King Fook Clement dari Universiti Putra.

Tarikh Input: 06/02/2018 | Kemaskini: 06/02/2018 | ainzubaidah

SXEUEAl~