Visit To Next Generation Oil Sdn Bhd. | INSTITUT KAJIAN PERLADANGAN (IKP)
» BERITA » Visit to Next Generation Oil Sdn Bhd.

Visit to Next Generation Oil Sdn Bhd.

Sekumpulan penyelidik telah membuat lawatan ke Next Generation Oil Sdn. Bhd. (NGO) pada 20 Januari 2022 sejak Universiti Putra Malaysia (UPM) dan NGO telah menandatangani Memorandum Perjanjian (MoA) untuk mempertingkatkan sisa alga yang diekstrak (PEAR) untuk pengeluaran bahan kimia berguna, makanan haiwan dan biobahan lain. Lawatan itu diketuai oleh Pengarah Pusat Transformasi Komuniti Universiti, (UCTC) Profesor Dr. Loh Teck Chwen, Prof. Madya Dr. Mohd Rafein Zakaria (Institut Kajian Perladangan), Prof. Madya Dr. Mohd Razif Harun (Fakulti Kejuruteraan) dan pegawai lain. Next Generation Oil Sdn. Bhd. merancang untuk membangunkan 15,378.05 hektar ladang alga di Malaysia dengan kos pembangunan AS$38 bilion (US$1=RM4.2030) dalam tempoh 12 tahun akan datang. Syarikat itu merancang untuk mengusahakan 68 juta tan biojisim alga untuk menyerap kira-kira 76 juta tan karbon dioksida dan menghasilkan kira-kira 34 juta tan minyak alga mentah dan PEAR. Pengeluaran PEAR secara besar-besaran meningkatkan kos pengurusan sisa. PEAR tidak akan dimusnahkan secara pembakaran dan pelupusan sampah tetapi akan ditukar kepada produk sampingan yang berguna seperti biokimia, makanan haiwan dan biobahan menggunakan teknologi bersesuaian yang boleh didapati daripada UPM. Projek ini bertujuan untuk memberi manfaat kepada rakyat (penciptaan pekerjaan baharu), industri (pendapatan aliran keuntungan baharu daripada proses mampan dan hijau serta ekosistem perniagaan baharu) dan planet (pengurangan CO2, bahan api alternatif dan bahan kimia) yang menyokong aspirasi karbon bersih-sifar kerajaan Malaysia.

Tarikh Input: 03/03/2022 | Kemaskini: 03/03/2022 | ainzubaidah

SXEUDAA~